Anže Jurkovšek - "Razmislek o figuri"

Razmislek o figuri

Ko vstopimo v kiparski svet mladega kiparja Anžeta Jurkovška, se pred našimi očmi odpre pogled na forme iz resničnosti in oblike iz pradavnin. Seveda je pri slednjih kot pomagalo mladi ustvarjalec izrabil tudi možnosti, ki jih ponuja abstraktna umetnost in abstraktno izražanje. Tisto, kar nam s svojimi oblikami prikazuje ta ustvarjalec, je namreč poskus integriranja oblik prasveta s sodobnimi, torej vse to, kar sta ustvarili narava in pranarava in preinterpretirati z današnjim likovnim jezikom. Vendarle je pri tem treba posebej izpostaviti, da umetnik s snovanjem vseh teh oblik ustvarja občutke, da so žive tvorbe, da so del evolucijskega procesa, ki ga pri živih bitjih sproža boj za obstanek. Gre za organske oblike, ki imajo tudi paralele v živalskem in rastlinskem svetu, kakršnega razpoznavamo okrog sebe.

Seveda je njegovo kiparsko snovanje podrejeno želji po perfekciji, po izbrušenem videzu teh oblik, ki se ponašajo tudi z zapeljivimi in igrivimi linijami. Zato tudi tako intenzivne in privlačne barvne komponente, zato želja po popolnosti tega, kar obravnava. Anže Jurkovšek vsekakor dokazuje, da je ena izmed vlog sodobnega kiparstva interpretiranje videnega sveta in hkrati, da ima avtor vse možnosti stopiti v svet imaginacije, kakršnega si izbere sam in z njim nadgradi svoje kiparske dosežke. Lahko pa jih, kot je bilo že ugotovljeno, poveže tudi z neskončno zanimivim svetom praoblik, kakršne so raziskovalci odkrili v nedrih našega planeta v obliki okamenin, neposrednih pričevalcev daljnih svetov, ki so vladali ali obstajali pred milijoni let.

To je ena plat njegovega najnovejšega kiparskega ustvarjanja, druga pa je seveda nekoliko bolj praktična,  usmerjena je k portretnemu kiparstvu oziroma k takemu načinu dela, ki izvira iz realistične ustvarjalne prakse. Mladega kiparja zanimajo tudi povsem preprosti in razpoznavni živalski liki, ki se jim posveča z vso vnemo in pozornostjo. V tem kontekstu se lahko spomnimo na dejstvo, da se je malokateri kipar, ki je posegel po živalskih likih pri nas, mogel izogniti zanimivemu liku bika. Tudi mladi kipar si ga je izbral za enega izmed svojih ustvarjalnih izzivov. Ob tem pa se je seveda v različnih materialih lotil tudi drugih priljubljenih in vizualno učinkovitih živalskih podob ter jim dodal svojo kiparsko noto.

Vsekakor Anže Jurkovšek s svojim pretanjenim odnosom do oblikovno čistih, a izrazno močnih kiparskih prvin, išče svojo lastno umetniško samobitnost. V današnjem času, ki likovnikom ponuja skrajno širok nabor tem in ko pluralizem slogov omogoča paralelno združevanje izkušenj vse preteklosti človekovega likovnega izražanja, si mladi kipar ustvarja platformo, s katere bo še v prihodnje trdno stopal naprej. Zaveda se osnovnih kiparskih nalog in že uspešno odkriva vse tisto, kar ga osmišlja kot likovnega tvorca in kar daje živost njegovim kipom.
                                                                                                             

                                                                                                                        Iztok Premrov

 Želim prejemati rezultate žrebanj na e-naslov:

Loto
Eurojackpot
Vikinglotto
3x3
Prijavi
Odjavi
cookies